~~~~~~~~~~~~~~~~







2012年6月27日 星期三

Chok飛虎(上集)


Chok飛虎(上集)

Sori是一名飛虎隊頭目,孔武有力,有勇有謀,嗰樣有少少似王敏德。他已婚,育有一名兒子。

Sori Sir的五歲兒子叫峰峰,充滿繪畫藝術天份,屢獲繪畫比賽冠軍。年僅五歲已能畫得栩栩如生。但藝術天才就有藝術脾氣,峰峰十分情緒化,可以在呢一秒鐘大吵大鬧,下一秒鐘便哈哈大笑,無緣無故的。峰峰不愛看電視,只愛關自己在房內睇書及畫畫。

* * * * * *

某天,峰峰放學回家,他對爸爸說自己在學校門口拾獲一盒來歷不明木顏色筆。身為警員的Sori Sir,立即教訓兒子要「路不拾遺」,下不為例。

峰峰要氹父親開心,用新畫筆替Sori Sir畫了一幅人像。晝中的Sori Sir眉頭深鎖,右手托著下爬,眼神憂鬱中帶點哀怨。總言之,是一個「勁chok樣」。Sori Sir見到立即開心番,把畫貼在雪櫃門上。自此,Sori Sir經常貪得意,對鏡做出以上chok樣自娛。

星期天早上,Sori Sir吃過早餐後要上班,回上水警校進行regular training。臨出門口前,峰峰把一幅畫遞給父親看,畫中有一隻大UFOUFO走出一名綠色大頭大眼外星人,手中作出「和平手勢」,好像是星際和平大使。Sori Sir大讚賞兒子想像力豐富。

Sori Sir在上水警校中進行體能鍛鍊時,突然收到命令:香港進入非常時期,是「紅級.Red Code」,非常嚴峻的級數。所有飛虎隊都需要火速趕去尖沙咀增援。

Sori Sir在車內檢查軍火裝備,戴上黑色面罩。上頭作簡單briefing:原來一隻直徑如政府大球場咁大的圓形UFO,突然出現及盤旋在維港上空。政府大為緊張,解放軍已經到場戒備。電視台派出採訪隊,作衛星直播至全球各地。全球的電視台都在同一時間直播著這項Breaking news,全球觀眾凝視鏡頭內的發光UFO

Sori Sir知道後,好緊張!好史堤分史匹堡呀!外星人好揀唔揀,竟然揀香港為登陸地!十五分鐘後,Sori Sir率領他的飛虎小隊,在文化中心外的空地stand by

Sori Sir終於見到那隻UFO。咦?!隻UFO咁熟面口嘅?Sori Sir想起了:那隻UFO正是峰峰今早圖畫中那隻UFO,外形設計顏色一模一樣!嘩!唔通峰峰擁有預知超能力?如果今晚有命返屋企的話,一定問峰峰攞六個號碼先!

特區新特首到了現場,在「臨時指揮總部」內了解事態最新發展。半小時後,如圖畫所描述,UFO腹部打開艙門,飛出一架小UFO,緩緩降落在文化中心對外空地上。全球都好緊張,外星人是敵是友?下一步將會發生什麼事情呢?

UFO的艙門打開,走出一名綠色大頭大眼外星人,手中作出「和平手勢」,好像是星際和平大使,完全如峰峰所繪的一模一樣。政府派出一名科學家上前,表示友好。外星人也作出善意的回應。全世界都鬆了一口氣。大約二十名外星人也相繼步出UFO外,向人類揮手示好。

特區新特首見有水抽,立即從臨時總部撲出來,唔理身邊官員勸阻,上前代表mankind和外星人握個手,一定威過同國家領袖握手多多聲啦!新特首正慢慢步向UFO。外星人張開雙手,作出一個準備擁抱的姿勢。

Sori Sir見狀,突然有不詳預兆,立即打電話返屋企搵老婆。太太在客廳好緊張睇電視直播,峰峰則關自己在房內畫畫,寸步不離。

Sori Sir叫太太立即入房,睇吓峰峰畫緊乜?並立即報告。

另一邊廂,特區新特首已站在外星人面前,兩人中間隔著五尺距離左右,在這人類歷史性一刻,新特首本應感到好興奮至啱,但他見到大頭巨眼的綠色太空生物,特首始終有啲驚同猶豫。

太太在電話大叫:「峰峰畫咗外星人用死光射死地球人!!」

Sori Sir聽後大驚,來不及做任何反應之際,耳機已傳來「焦焦聲」和「慘叫聲」,今次大鑊啦!外星人是來宣戰的……

待續

二少爺說:我中學時代的集體回憶。

20 則留言:

  1. 哎呀,殺左邊個高官呀,好開心,呀唔係好緊張至啱

    ps:殺多幾件廢嘅好喎

    回覆刪除
    回覆
    1. 係呀!無誠信啲長官大爆炸!血肉橫飛
      5屍14焗都伴碟上呀! 太開心啦!
      呀! 唔係好傷心至啱...

      刪除
    2. 爆埋保皇黨某幾件啦,側頭啦,沙聲啦,鼠王等等

      刪除
    3. 仲有招婚,肥平,耀鐘,角謙...

      刪除
  2. 回覆
    1. 當年咁橋坐左係電視前面睇完成套930
      平時都唔點睇的

      刪除
    2. tim burton的電影好偏鋒,給我啟發。

      刪除
  3. 一路睇, 一路幻想緊Sori Sir係鄧竟成...有時又會變咗做許紹雄

    回覆刪除
  4. 卡臣:

    Sorry Sir個仔是先知?可以預測未來?嘻嘻!

    回覆刪除
  5. 最好攪掂埋長毛同光頭佬!

    自由

    回覆刪除
  6. 咁立會主席真係要多謝佢地!

    自由

    回覆刪除

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin